• Placeholder
  • Placeholder

Walnoot – Broedsel zanlijster – Picnick

VOEDSEL – NATUUR – VERBLIJF

Een voedselbos is een vorm van meerjarige landbouw waarin de structuur en de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bos systeem gebruikt worden in het ontwerp en beheer. Naast een overvloed aan voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen bieden voedselbossen een verscheidenheid aan ecologische diensten zoals langdurige co2 opslag, habitat voor vele insecten en dieren terwijl het ook een prachtige plek is om in te verblijven.

In tegenstelling tot een natuurlijk bos, is een voedselbos ontworpen met overwegend voedselproducerende soorten, maar onderscheidt zich van een boomgaard of traditionele landbouw door de grote diversiteit en wel tot 7 verschillende lagen van vegetatie (bomen, struiken, kruidachtige etc .).

De ecologische eigenschappen van de verschillende soorten worden intelligent gebruikt om een stabiele en veerkrachtige systeem te creƫren dat minder externe input en onderhoud vergt dan conventionele landbouw. Bovendien kunnen voedselbossen worden ontworpen voor achtertuinen, stadslandbouw, stadsparken, landgoederen of boerderijen.

Voedselbossen bieden particulieren, gemeenten, boeren en grondbeheerders de combinatie van voedsel productie met grote natuurwaarde.